1. kolo Krajské soutěže družstev Libereckého kraje

19.10.2015 12:53

1. kolo Stráž pod Ralskem – Šk Frýdlant

 

V neděli 18.10. jsme ve Stráži pod Ralskem odehráli 1. kolo Krajské soutěže družstev Libereckého kraje. Už v 1. kole jsme se nesešli a museli jsme nasadit 4 náhradníky. S takto oslabenou sestavou jsem nepředpokládal solidní výsledek. Mýlil jsem se.

 

Soupeř nastoupil (bez pana Vladyky) v plné sestavě.

 

Jako první dokončil partii, v rekordním čase 20ti minut, náš Jirka Švanda. Bohužel přehlédl materiální ztrátu a partii vzdal. Druhý skončil Adam Bradáč, kterému se podařilo porazit zkušeného matadora Evžena Blaháčka. V pěšcové koncovce - zugzwangem. Stav 1:1. Třetí partii dohrává Zdenda Havlíček, který remizuje s Miloslavem Řičánkem. 

Průběžně chodím sledovat partie kolegů a raduji se. Láďa Krch má kvalitu víc, ale exponovaného krále, tak uvidíme. Honza Hrouzek se z prohraného zahájení záhadně vykřesal a vytvořil hrozbu – neodrazitelný útok na krále. Jirka Urban, vytvořil solidní figurový útok na rošádové postavení bílého krále. Já stojím s Luďkem Švecem vyrovnaně a Vláďa Válek, zkušeně udržuje remisové postavení proti Oldřichu Všetíčkovi.

 

Bilancuji, když to půjde dobře, tak bychom mohli i vyhrát 4,5:3,5. Usedám k partii a věnuji se propočtu variant ve své partii. Jako čtvrtý dohrává Honza Hrouzek, který se nechal nachytat od pana Čapka, který použil zoufalovou oběť střelce. Stačilo střelce dobrat králem a výsledek byl opačný. Prohráváme 1,5:2,5.

 

Pátý dohrává Jirka Urban, který dává soupeři šach a hrozí dobráním nekryté věže. Vyrovnáváme 2,5:2,5. Ve vyrovnaném postavení nabízím Luďkovi Švecovi remízu, který ji po dvaceti minutách propočtu přijímá. Stav 3:3. Dojídám klobásu s rohlíkem, zakoupenou v nedalekém řeznictví a sleduji zbývající partie. Láďovi se bohužel nedaří zužitkovat výhodu kvality. Soupeř využívá exponované postavení Láďova krále a stále na něj útočí. Pan Všetíček se dopouští minely a dává soupeři dva pěšce, bez náhrady. Super výsledek by mohl být 4:4.

 

Jdu se ven nadýchat čerstvého vzduchu. Po příchodu zpátky již Láďa svou partii po čtyřhodinovém urputném boji prohrává. Situaci může už jen zachránit Vláďa Válek, který však přehlíží Rétiho průlom a soupeř si staví dámu a Vláďův král je v šachu. Nestačí si postavit dámu a partii po dalších zoufalých tazích vzdává. Prohráváme 5:3.

 

Škoda.

 

I tak bych rád svým kolegům poděkoval za hezké partie a zakončil tuto anabázi Zdeňkovým oblíbeným pokřikem:

 

"My tu soutěž jednou vyhrajem!" :-)