Mezinárodní den šachu Lázně Libverda - reportáž

24.07.2017 11:57

Ve čtvrtek 20.7. jsme v prostorách lázeňské kolonády uspořádali akci k oslavě Mezinárodního dne šachu (oficiálně uznaný mezinárodní den).  Program začal v 10:00, volným hraním partií a končil 16:00. Počet odehraných partií jsme důsledně zaznamenávali a tento počet jsme pak odeslali Šachovému svazu České republiky, z.s., který se pokusí sečíst všechny partie odehrané v ČR. V loňském roce se odehrálo celkem 2068 partií!!!

Akce to byla velkolepá, přijeli totiž i naši početní přátelé ze Žitavy a Zhořelce.

Ve 12:15 jsme vyrazili na menší výlet k Obřímu sudu a museli jsme překonat 334 schodů (s cestou zpátky tedy celkem 668). Záhy jsem zjistil, že fotografický stativ se dá použít jako "Nordic Walking hůl".  V cíli na nás čekali kamerunské kozy, osmáci, morčata, hrdličky, papoušci či korely a nádherný výhled na celé panorama Jizerských hor.

Po osvěžení (děkujeme majiteli Baru Slunečnice Toanovi To, za zakoupení chlazené Kofoly všem účastníkům výletu, a který nám byl celé dopoledne nápomocen) ti otrlejší vyrazili na Vyhlídku Dobrého ducha MUHU. Na Vyhlídce jsme si odpočinuli na dřevěné lavičce, pokochali se opět nádherným výhledem na Jizerské hory a obdivovali dřevěnou sochu ducha MUHU v nadživotní velikosti. Autorem sochy je Jan Švadlenka. Pro zajímavost: ducha MUHU údajně vyčaroval Krakonoš po domluvě s Rampušákem, kteří jsou ochránci Krkonoš a Orlických hor.

Honza Šlechta z oddílu Slavia Liberec, z.s. si pro nás připravil přírodopisný vědomostní kvíz a po jeho zdárném složení jsme mohli vyrazit zpět k Obřímu sudu, pobrat padlé a přeživší, vyfotografovat se a huráá do Lázní Libverdy. Opět ty schody!

V cíli už na nás čekal Slávek Buřita a po osvěžení nám na nástěnné šachovnici přehrál několik partií mistra světa Roberta Jamese Fischera (svět ho zná jako Bobbyho Fischera).

Po celou dobu akce byly pro účastníky připraveny šachové úlohy, beseda a lázeňské oplatky. Celé akce se zúčastnilo cca 100 diváku včetně lázeňských hostů.

Rádi bychom poděkovali partnerům akce: Lázně Libverda, a.s., Obec Lázně Libverda, Šachy v pohybu, s.r.o., za zajištění prostor, materiálu a propagace. Děkujeme!

Fotografie z akce si můžete shlédnout zde:

sachovy-klub-frydlant.rajce.idnes.cz/Mezinarodni_den_sachu_20.7.2017_Lazne_Libverda/

sachyslavia.rajce.idnes.cz/Mezinarodni_den_sachu_Lazne-Libverda/#

Šachový klub Frýdlant, z.s.